Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι η διαδικασία για τη διασύνδεση;

Η διαδικασία για τη διασύνδεση ενός φωτοβολταϊκου συστήματος net metering είναι απλή και την αναλαμβάνει η εταιρεία μας. Τα βήματα είναι:

 1. Λήψη Προσφορών
 2. Αυτοψία Μηχανικού
 3. Συγκέντρωση Δικαιολογητικών
 4. Αίτηση ΔΕΗ
 5. Προσφορά Σύνδεσης – Όροι Σύνδεσης
 6. Πληρωμή Τελών
 7. Υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης
 8. Υπογραφή Σύμβασης Συμψηφισμού
 9. Κατασκευή Φωτοβολταϊκού
 10. Διασύνδεση Φωτοβολταϊκού

Για την κατάθεση της αίτησης για net metering στον δεδδηε (ΔΕΗ) απαιτούνται συνοπτικά τίτλοι ιδιοκτησίας του ακινήτου (ή μισθωτήριο) και έγγραφη βεβαίωση από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες οτι επιτρέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού από τον ενδιαφερόμενο (σε περίπτωση πχ πολυκατοικίας).
Τα υπόλοιπα έγγραφα είναι τεχνικές εκθέσεις, σχέδια και φυλλάδια ή υπεύθυνες δηλώσεις μηχανικού που αφορούν τον εγκαταστάτη του συστήματος. 

Τί δικαιολογητικά απαιτούνται για αίτηση Φωτοβολταϊκού Net Metering;

 1. Τίτλοι ιδιοκτησίας (συμβόλαιο με μεταγραφή σε υποθηκοφυλακείο ή μισθωτήριο
 2. Οικοδομική άδεια ή Στοιχεία νομιμότητας κτιρίου
 3. Τελευταίος λογαριασμός ΔΕΗ και λογαριασμοί ΔΕΗ 1ος έτους
 4. Υπεύθυνες δηλώσεις ενδιαφερόμενου
 5. Έγγραφη άδεια συνιδιοκτητών (Απόφαση Γεν. Συνέλευσης ή υπεύθυνες δηλώσεις)
 6. Κάτοψη δώματος-στέγης-εδάφους με φωτοβολταϊκά
 7. Μονογραμμικό Σχέδιο φωτοβολταϊκού
 8. Τεχνικά Φυλλάδια φωτοβολταϊκών πλαισίων – αναστροφέων
 9. Υπεύθυνες δηλώσεις μηχανικού

Ο ΔΕΔΔΗΕ μετά την αίτηση πρέπει σε 1 μήνα να στείλει την προσφορά σύνδεσης, η οποία ισχύει για 3 μήνες. Μέσα στο 3μηνο ο ενδιαφερόμενος καταθέτει δικαιολογητικά και αίτηση για Σύμβαση Συμψηφισμού η οποία καταρτίζεται από το ΔΕΔΔΗΕ εντός 15νθημέρου. Στη συνέχεια κατασκευάζεται το φωτοβολταϊκό και κατατίθεται αίτηση ενεργοποίησης.

Πόσα χρήματα εξοικονομούμε με το net metering;

Το net metering αποτελεί την καλύτερη λύση για εξάλειψη του κόστους ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ μπορεί να εξαλείψει και το κόστος θέρμανσης-κλιματισμού αν συνδυαστεί κατάλληλα με μία αντλία θερμότητας για παράδειγμα.

Σύμφωνα με την Helapco (ΣΕΦ) αν αφαιρέσουμε τις ΥΚΩ τότε ο οικιακός καταναλωτής θα συμψηφίζει περίπου 0,186€/kWh και ο εμπορικός Γ21 στα 0,165€/kWh. Συνεπώς για κάθε kWp εγκατεστημένου φωτοβολταϊκού εξοικονομούμε 1.500kWh ετησίως ηλεκτρικής ενέργειας και το οικονομικό όφελος λογίζεται σε περίπου 300€/KWp.
Net metering για κατοικία
Ένα σπίτι (100τμ) με κατανάλωση 5.000kWh και αντλία θερμότητας με κατανάλωση 3.000kWh (ετησίως) θα πλήρωνε στη ΔΕΗ 1.900€. Με ένα φωτοβολταικό netmetering 5kWp με κόστος κάτω από 8.000€ (με ΦΠΑ) θα εκμηδενίσει το κόστος ρεύματος. Η απόσβεση θα γίνει σε λιγότερο από 5 χρόνια! Απόδοση επένδυσης 20%!
Ακόμη και μία μικρή κατοικία με ενεργειακές ανάγκες κάτω από 3.000kWh και κόστος ηλεκτρισμού περίπου 500€ ετησίως, με ένα σύστημα νετ μετερινγκ 2kWp κόστους περίπου 4.000€ θα αποσβέσει την επένδυσή της σε λιγότερο από 8 χρόνια.
Net Metering για Ξενοδοχείο
Αν πάμε σε ένα παράδειγμα μικρής επιχείρησης (ξενοδοχείο) που εγκαθιστά ένα σύστημα net metering ισχύος 20kWp με κόστος 23.000€+ΦΠΑ, τότε το ξενοδοχείο θα μειώσει κατά τουλάχιστον 30.000kWh ετησίως τους λογαριασμούς της, δηλαδή περισσότερο από 5.000€ εξοικονόμηση. Αν ληφθεί υπόψην οτι η δαπάνη εκπίπτει κατά ποσοστό 29% τότε η απόσβεση της επένδυσης αγγίζει τα 3 έτη.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι τα φωτοβολταϊκά και μετά από 25 χρόνια θα λειτουργούν εξίσου καλά, γεγονός το οποίο σημαίνει οτι το κεφάλαιό μας θα παραμένει δικό μας να το αξιοποιήσουμε κατα το συμφέρον μας (είτε προσθέτοντας μπαταρίες και φτιάχνοντας ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης, είτε συνεχίζοντας τη σύμβαση αυτοπαραγωγής).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του net metering?

Το net metering έχει αναρίθμητα θετικά χαρακτηριστικά:
 • Η κατανάλωση γίνεται κοντά στην παραγωγή μειώνοντας τις απώλειες στα καλώδια
 • Ο ιδιώτης ή ο επαγγελματίας δεν εξαρτάται από το κράτος για να επιδοτηθεί και εν τέλει να πληρωθεί για την επένδυσή του
 • Τα ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να ξεχάσουν το κόστος ρεύματος μια για πάντα!
 • Όσες αυξήσεις και αν κάνει η ΔΕΗ δεν υπάρχει επιβάρυνση...
 • Η χώρα μας απαλάσσεται από ενεργειακές εξαρτήσεις - κόστη.
 • Μειώνονται οι εκπομπές CO2
 • Ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική επιβάρυνση περιοχών κοντά σε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη

Πως γίνεται ο υπολογισμός του μεγέθους ενός συστήματος αυτοπαραγωγής;

O υπολογισμός του μεγέθους ενός συστήματος αυτοπαραγωγής ρεύματος είναι εύκολος.

Ο μηχανικός πρέπει να δει την κατανάλωση του κτιρίου σε βάθος ετών. Να συζητήσει με τον ιδιοκτήτη τυχόν αλλαγές στις καταναλώσεις (πχ προσθήκη κλιματιστικών, προσθήκη θέρμανσης ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση μελών οικογένειας ή αύξηση κλπ.).
Μελετώνται επίσης οι διακυμάνσεις της κατανάλωσης ανάλογα με την εποχή (πχ κλιματισμός καλοκαίρι, αντλία θερμότητας χειμώνα).

Στη συνέχεια βρίσκει, ανάλογα με το διαθέσιμο εμβαδό στέγης ή δώματος, τις σκιάσεις και τους προσανατολισμούς, την απαιτούμενη ισχύ των φωτοβολταϊκών που θα δώσουν λίγο λιγότερη ενέργεια ετησίως σε σύγκριση με την απαιτούμενη ενώ ταυτόχρονα λαμβάνεται υπόψη η εποχιακή διακύμανση των καταναλώσεων.
Για δωρεάν μελέτη και προσφορά συστήματος αυτοπαραγωγής ενέργειας καλέστε μας στο 22990 22932.

Είναι το σπίτι μου κατάλληλο;

Η πλειοψηφία των σπιτιών στην Ελλάδα είναι κατάλληλα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, χάρη στην ποικιλία πλαισίων και βάσεων στήριξης που χρησιμοποιεί η "ΜΥΡΙΝΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ".

Για να μάθετε εάν η στέγη ή η ταράτσα σας είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Μια πρώτη εκτίμηση μπορείτε να κάνετε μόνοι σας απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις:

Προσανατολισμός
Ο βέλτιστος προσανατολισμός ενός φωτοβολταϊκού συστήματος είναι ο νότιος. Αποκλίσεις από το Νότο της τάξεως των 0ο-45ο δε δημιουργούν μεγάλες απώλειες. Αποφεύγονται αποκλίσεις από το Νότο μεγαλύτερες των 90ο.

Κλίση στέγης
Η βέλτιστη κλίση ενός φωτοβολταϊκού στην Ελλάδα κυμαίνεται από 25ο έως 30ο ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής. Αποκλίσεις από το βέλτιστο μέχρι 10ο-15ο δε δημιουργούν μεγάλες απώλειες. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγεται κλίση κάτω από 10ο ώστε να μη συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα σκόνης (αυτοκαθαριζόμενο).

Σκίασεις
Θα πρέπει η στέγη ή η ταράτσα σας να μη σκιάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου από τις 9:00 έως τις 15:00. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε πιο εύκολα αν η απόσταση που έχετε από νότια εμπόδια είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με τη διαφορά ύψους ή ίση με το ύψος για ανατολικά ή δυτικά εμπόδια. Με τον όρο εμπόδιο εννοούμε ένα ψηλότερο κτίριο, η απόληξη του κλιμακοστασίου σας, το στηθαίο κ.α. Υπογραμμίζεται στο σημείο αυτό ότι το θέμα της σκίασης απαιτεί αναλυτική μελέτη από εξειδικευμένο μηχανικό και για το λόγο αυτό σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Αν τα ανωτέρω κριτήρια ικανοποιούνται τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να εκπονηθεί άμεσα αναλυτική τεχνοοικονομική μελέτη και να επωφεληθείτε άμεσα.

Πότε γίνεται απόσβεση;

Συγκεκριµένα η απόσβεση της επένδυσης για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις µπορεί να γίνει µέσα σε 3-4 χρόνια καθώς δίνεται η δυνατότητα η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού να επιδοτηθεί από Σχέδια Βελτίωσης και ΕΣΠΑ αντίστοιχα µε ποσοστό 50-60 %.

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του κλάδου και τις μοναδικές προσφορές μας